Ons verhaal

Samen met Stad en Ommeland maken we een heerlijke, lokale cider.

Natuurlijke
ingrediënten uit de regio
Geperst van lokale appels
Ambachtelijk
gemaakte cider

Over ons

Doggerland Craft Cider is ontstaan uit liefde voor het Groninger landschap. Wij vinden dat niet alles van ver, verder, verst hoeft te komen. Met onze cider willen we iedereen de tijd laten nemen om te genieten van ons noordelijke erfgoed.

Onze cider is een duurzaam en sociaal product gemaakt van de verlaten en vergeten appelbomen in Stad en Ommeland. Door appels te gebruiken die anders verloren gaan wordt ons historische landschap weer in ere hersteld.

De kracht van Doggerland Craft Cider ligt in samenwerking. Iets wat in je eentje niet haalbaar is, komt tot bloei als de hele gemeenschap meedoet!

Appelhulp

Lokale ingredienten

In Groningse achtertuinen is nog levende geschiedenis te vinden: oude appelrassen uit onze eigen streek. Aan deze bomen loop je zomaar voorbij, maar de vruchten zijn vaak smaakvoller dan commerciële oogst.

Dankzij onze appeldonateurs beschikken we over meer dan 25 soorten fruit, van streekras tot sierappel. Zo creëren we samen een cider met een rijkheid van smaak die je nergens anders proeft. Verbonden met de geschiedenis van het hoge Noorden, en gericht op een toekomst zonder voedselverspilling.

Heb jij ook appels of peren over? Draag dan ook bij aan het smakelijkste stukje Groninger cultuur. Doneer je overtollige oogst en krijg er een fles cider voor terug!

Aanmelden

Meld je aan en doneer appels of kom helpen plukken. 

Ik wil graag

ons verhaal
Vakwerk

Ambachtelijk gemaakte cider

De ingezamelde appels wassen we goed. In onze appelpers maken we er heerlijke appelsap van, die we in grote vaten gieten.

Om daar cider van te maken krijgen we hulp van gist: eencellige organismen die suikers omzetten in alcohol en koolzuurgas. Vaak voegen we die gist zelf toe, maar soms doen we dat juist niet. Die ciders mogen vergisten door de culturen die al van nature op het fruit zitten. Dat proef je terug in de complexe smaak.

De gisting wordt stopgezet wanneer voldoende suiker is omgezet. Daarna geven we de cider alle tijd om te rijpen op het vat. Om perfect op smaak te komen heeft onze cider enkele maanden nodig.

Onze verschillende ciders krijgen een geheel eigen karakter door bijvoorbeeld gember of vlierbloesem toe te voegen. Alle natuurlijke toevoegingen komen hier uit de buurt. Zo halen we hop uit Kloosterburen en plukken we bessen bij de Eikemaheert in Loppersum.

Niets gaat verloren: de appelpulp die overblijft krijgt altijd een duurzame bestemming. Bijvoorbeeld als snack voor de Waddenvarkens in het hoge noorden.

Maak kennis

Ontdek onze ciders

Hou je van fruitig, licht bitter of friszuur? Grote kans dat je een cider vindt die bij je past. Bekijk de ciders of boek een proeverij en kom ze proeven!